Kişiye özel egzersiz türü olan kinesis tüm dünyada oldukça popüler. Doğru duruş ve nefes teknikleriyle kişinin anatomik yapısına uygun bir şekilde yapılan kinesis ile duruş bozuklukları ve kilo sorunlarının ortadan kaldırılabildiği iddia ediliyor.
Son yıllarda özellikle Avrupa ve ABD’de obezite oranının artmasıyla birlikte vücudu forma sokan yeni spor ve egzersiz türleri de ortaya çıkmaya başladı. Spor bilimciler tarafından birçok spor branşı incelenerek ve insanların günlük hayatta yaptığı hareketler gözlenerek yaratılan bu egzersiz türleri spor yapmayı kolaylaştırıyor. Özellikle pilates’in son birkaç yıldır popüler hale gelmesi de bu tarz hareketli egzersiz türlerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Son zamanlarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlayan bu egzersizlerden biri de kinesis...
Önce İtalyanların bulduğu daha sonra da Amerikalıların geliştirdiği egzersiz yöntemi ‘Kinesis’ kablo sistemiyle çalışıyor. Kinesis vücuda zorlanmadan esneklik ve dayanıklılık kazandırmaya yardımcı oluyor. Gün boyu ayakta duran ya da sürekli bilgisayar başında oturmak zorunda olanlardaki duruş bozukluklarının düzeltilmesinde de çok etkili. Duruş bozukluklarını düzeltmeye yardımcı, vücudun esneklik ve dayanıklılığını artıran kinesis, aslında pilatesle akraba sayılır. Ama ondan bir seviye daha zor! Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük ilgi gören kinesis, şu günlerde spor salonlarının en popüler dersi…
Nasıl çalışıyor?
‘Zihin ve beden egzersiz yöntemi’ olarak tanımlanan kinesis, tüm eklemlerin doğal açılarını kullanarak hareket etmesini sağlıyor. Hem egzersize yeni başlayanlar için hem de profesyonel sporculara önerilen bu egzersiz çeşidi, dört ayrı modülün birleşiminden oluşuyor. Duvara monte edilen ağırlık plakalarıyla hareket eden bu modül makara sistemiyle çalışıyor. Dört ayrı modül, alfa, beta, delta, gama olarak isimlendirilmiş ve bu açılara göre hareket sağlıyor.
Bu modülleri tasarlayan mühendisler, insan vücudunun değişik açılardan postürel analizlerini yaparak şekillendirmişler. Ağırlıkları azaltılıp artırılabilen modüller sayesinde, her kas grubu en geniş açılarda maksimum derecede çalışıyor.
Kinesis duvarı olarak isimlendirilen modüller, yan yana yerleştiriliyor ve egzersizler sırasıyla her bir duvarda ikişerli turlar halinde tekrarlanıyor. Dünyada yaklaşık 7 yıldır büyük ilgi gören bu egzersiz türünün aslında yoga ile akraba olduğu vurgulanıyor. Dört ayrı kinesis duvarında yaklaşık 250 farklı egzersiz yapılabiliyor. Ancak bu egzersizler her altı ayda bir Amerika’dan gelen eğitmenlerce yenileniyor. Çünkü bu modüller aslında insan vücuduna sonsuz sayıda açı sunuyor.
Dersler ise gruplar halinde ya da birebir veriliyor. Ancak tek bir eğitmen eşliğinde verilen grup dersine en fazla 3 kişi alınıyor. Bazı öğrenciler artık bu sistemi evlerine dahi kurduruyorlar. Kinesis bu merkezdeki en çok ilgi gören sporlardan biri. Bu modüllerin evler için uygun boyutta imal edilen çeşitleri evlerde de egzersiz yapma olanağı sunuyor.
HAREKET BİLİMİNE UYGUN
Eski Yunancada hareket anlamına gelen kinesis, hareketli biçimde yapılan egzersiz anlamına geliyor. Spor bilimcilerin, insanların anatomik yapısına ve hareket bilimine uygun egzersizler ararken buldukları bir spor ekipmanı olan kinesis doğru duruş, nefes teknikleri ve kişiye uygun egzersizlerin verilmesi temeline dayanıyor. Kinesis duvarı adında bor duvardan ve dört farklı açıda çalışan bir mekanizmadan oluşan bu sistemde alfa, beta, gamma ve delta olarak adlandırılan kablolar aracılığıyla kinesis duvarına bağlı bir şekilde hareketli egzersizler yapılıyor. Kinesis’te kaslar ve eklemler en üst seviyede kullanılıyor, bu sayede de zihin ve beden ilişkisi kuruluyor.
EVDE DE YAPMAK MÜMKÜN
Kinesis’in esneklik, kuvvet, denge gibi hareketi sağlayan üç temel unsuru beraber çalıştıran dünyadaki tek egzersiz türü. Kişinin postürel bir analiz yapıldıktan sonra durumuna göre binin üzerinde değişik egzersiz ve çok farklı antrenman sistemleriyle çalışıyor. Bu, kişinin alt yapısına, kişisel özelliklerine ve amacına göre şekillendiriliyor. Kinesis, spor salonlarında yapılabildiği gibi bir lastik kullanılarak veya kendi vücut ağırlığınızla evde de uygulanabiliyor.
Hareketli egzersiz türlerinin hayatımıza girmesinin ardından tanıştığımız kinesisle vücudun tamamı çalıştırılabiliyor. Kinesis bu yönüyle kişiye özel bir egzersiz türü olarak da nitelendiriliyor. Analizler sonucunda kişilerin rahatsızlıklarının belirlenerek bunları kinesis yoluyla giderilebiliyor. ‘Örneğin kişinin esnekliği zayıfsa esnemeye, kilo problemi varsa kilo vermeye, kuvvet kazanması gerekiyorsa kuvvete veya postüral omurgayla ilgili bir problemi varsa buna yönelik izlenecek antrenmanla bir program yapılıyor. Çünkü kinesisin amacı kişinin günlük hayatta yaptığı hareketleri daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlayarak hayat kalitesini artırmaktır.’
Sharon Stone ve Madonna da yapıyor…
Önümüzdeki yıllarda dünyada adını daha sık duyacağımız bir egzersiz türü olan kinesis, insanın kendini özel hissettiği, dış dünyayla bağlantılarının koptuğu ve kendisine vakit ayırıp kısa sürede en iyi sonuçları alabileceği bir egzersiz olarak nitelendiriliyor. Dünyada 2000’li yılların başında ortaya çıkan Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’da birçok kişi tarafından yapılmaya başlanan kinesis’in, spor salonlarının yanı sıra bir de ‘home model’ denilen ev modeli de bulunuyor. Öyle ki Avrupa’da birçok kişinin evinde hatta yatak odasında küçük kinesis stüdyoları bile bulunuyor. Kinesis’i sanat, spor ve iş dünyasından birçok kişi yapıyor. Dünyada Madonna, Sharon Stone, Hugh Grant gibi ünlü isimlerin yanı sıra İtalya ve İngiltere’de Milan, Juventus ve Liverpool gibi ünlü spor kulüplerinde oynayan futbolcular da kinesis’i tercih ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder