Perşembe, Ocak 7

Genel mutfak hataları

Ben yemek yapmayı çok severim. 


Mutfakta geçirilen zaman benim için terapi gibidir.
Kafamı boşaltırım, deşarj olurum, keyifli vakit geçiririm ve mükemmel yemekler yaparım (yani yiyenler/tadanlar öyle söylüyor, onların yalancısıyım)


Bence herkes yemek yapabilir fakat önemli olan yaptığımız yemeği en iyi şekilde yapmaktır. Bunu yapabilmek içinde mümkün olduğu kadar az hata yapmak gerekir. Bence mutfakta yapılan genel hataları öğrenip, dikkat ettiğiniz zaman mükemmel yemekler yapmamanız olanaksıza yakın.
Bu yazıda sizinle genel olarak dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağım. Daha sonra sizlerle bir devam yazısı ile bazı pratik bilgiler paylaşacağım.


Dikkat edilmesi gereken hatalar:


Et ürünlerini fazla pişirmek:

Mutfakta yapılan en büyük yanlışlardan birisidir. Et ürünlerini fazla pişirmek etin hem tadını, hem protein değerini azalttığı gibi vücudumuz açısından zararlı olan serbest radikallari üretmektedir. Etleri fazla pişirmek yerine marine etme yöntemini tercih etmelisiniz. Böylece et yumuşayıp ateşe fazla maruz kalmadan pişecek ve daha lezzetli olacak.

Mevsimine uygun olmayan sebze ve meyve kullanımları:

Aslında bu çok büyük bir hata olmamakla birlikte lüks restoranlarda kesinlikle uygulanmayan bir kullanım çeşididir. Bildiğiniz gibi her meyve ve sebzenin dönemi vardır. Seracılığın gelişmesiyle birlikte soğuk karlı havalarda bile domates yiyebilmekteyiz. Fakat kullandığımız bu ürünler besin değeri açısından çok farklı olup bazen insan bünyesine zarar verebilmektedir. Emin olun ki kışın salatınızda domates yemeseniz hiçbir şey kaybetmeyiz.

Kızartma yağlarını birden çok kullanmak:

Bunu artık hepiniz biliyorsunuz. AMa genel hataları yazarken bunu atlamak olmazdı. Kızartma yağları yani sıvı yağlar birden çok kullanıldığında yapısında değişiklikler gerçekleşerek kanserojen özellik taşımaya başlar. Kızartma yaparken sıvı yağlar iki ve ya üçüncü kez kullanıldığında ortaya çıkan ürünün tadını değiştirdiği yetmezmiş gibi insan vücudu için zararlı bakteriler de içermektedir. Bu konuda yapılan bir başka yanlış ise aynı yağda farklı ürünlerin kullanılmasıdır. 

Baharat kullanımı:

Baharatsız yemek neredeyse yapmıyoruz gibi.Seviyoruz ne yapalım. Fakat baharatların gereğinden çok kullanılması insan metabolizmasına zarar vermektedir. Miğdede yanma hissi ve bir çok tıbbi hastalığın oluşmasına neden olabilir. Baharatlar yemeklere lezzet verdiği gibi fazla kullanımda yemeğin tadını bozabilmektedirler. Bu yüzden baharat kullanırken aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Mutfak eldiveni kullanımı:

Biliyorum çok sıkıcı bir aparat. Çoğu aşçı mutfak eldiveni kullanmayı işini yavaşlatmak olarak görür. Fakat mikropların en fazla olduğu nokta insan elidir. Her temas ettiğimiz şeyden elimize mikrop geçer ve bu mikropların yapacağımız yemeklere ulaşmasını önlemek açısından eldiven kullanmamız şart arkadaşlar. Eldiven kullanmayı istemeyen kişiler alkollü suyla yada dezenfekte sabunlarıyla ellerini iyice yıkaması gerekmektedir aksi takdirde önemli boyutta zehirlenmelere yol açılabilir.

Köklü sebzelerin yıkanması:

Kök sebzeler mutfağınıza toplanıldığı gibi gelir ve çamurlu kısmında gözle görülmeyen bakteriler, toprakta yaşayan canlılar bulundurabilir. Modern mutfaklarda kök sebzeleri yıkamak için makineler kullanılır. 
Peki, sebze-meyveler kaç defa yıkandığında gerçekten yıkanmış olur? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük‛e göre özellikle yeşillikler son suyu sirkeli olmak şartıyla üç kez üçer dakika suda bırakılmalı, en sonunda da elde yıkanmalı. Aman dikkat edin...

Çapraz bulaşma:

Bakteri ve virüs bulaşmış ortamdan bakteri ve virüs bulaşmamış ortama bakteri ve virüslerin transfer olmasına çapraz bulaşma denir. 
Dört ana kaynağa sahiptir. Bunlar; gıda, insan, ekipman ve çalışma alanlarıdır. Çapraz bulaşma gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmesinin ana unsurudur.
Peki mutfak ortamında nasıl gerçekleşebilir bu çapraz bulaşma? Örneğin kesme tahtasında tavuk ürünü doğradınız ve ardından tahtayı temizlemeyip başka bir ürünü doğramaya geçtiniz. Tavukdaki bakteriler diğer ürüne bu şekilde bulaşmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder