MUTFAK SIRLARI...
Yine bir söz verilmiş devam yazısı ile beraberiz.
Biliyorsunuz bir önceki paylaşımımda mutfakta harikalar yaratabileceğiniz bazı yönlendirmelerde bulunmuştum. Tavsiyelerim genel olarak yapılan hataları nasıl düzeltebileceğiniz üzerineydi.
Hata varsa iş vardır. Deniyorsanız hata yaparsınız. Sonuçta hiç birimiz anamızın karnından Master Chef olarak doğmadık. Duayenler kendilerini deneyerek, deneyerek, deneyerek geliştirdiler.
Hata yaparsınız, bir daha yaparsınız ama sonunda mükemmele ulaşırsınız.
Önemli olan yaptığınız hatadan ders almaktır.
Ne demiş bir büyüğümüz hep aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemek deliliktir. Bu da bir deli işi işte. :)
Mutfakta doğru bilinen yanlışlar vardır. Biraz bunlardan bahsedeceğim.
Bu sefer daha pratik tavsiyelerim olacak.
- Lahana pişirirken ortaya çıkan kötü kokuyu, pişme suyuna atacağınız elma kabuğu ile yok edebilirsiniz
- Evde galeta unu yapmak için bayat ekmekleri robottan geçirip un gibi tüketebilirsiniz.
- Ve yine bayatlamış ekmeklere tazelik kazandırmak için üzerine su serperek bir folyo kağıt içinde 5-10 dakika fırında ısıtmak yeterlidir
- Süt mısır kıvamında mısır yemek istiyorsanız, mısırı haşlamadan önce tencereye bir adet kesme şeker atabilirsiniz

- Limon suyuna ihtiyacınız olduğunda daha fazla limon suyu elde etmek için sıcak bir fırında 1 dakika kadar bekletebilirsiniz
- Beşamel sosun lezzetine lezzet katmak için pişmesine yakın içine çok az miktarda adaçayı ekleyebilirsiniz
- Yaptığınız pudingin üzerinin kabuk tutmasını istemiyorsanız tabaklara aldığınızda üzerine toz şeker serpebilirsiniz
- Sıkacağınız portakaldan maksimum su almak istiyorsanız, portakalı sıkmadan önce buzlu suda kısa bir süreliğine bekletebilirsiniz
- Yaptığınız kekin kabarması için fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirmeniz oldukça faydalı olacaktır
- Haşlanmış yumurtaları rahatça dilimlemek için, yumurtaları kesmeden önce her seferinde bıçağınızı sıcak su ile ıslatın

- Patateslerinizin filizlenmesini önlemek için, torba ya da kutusunun içine bir adet elma atabilirsiniz.
- Çorba ya da yemeklerinizde kullanacağınız peyniri rahatça rendelemek için, rendelemeden önce yarım saat kadar buzlukta bekletebilirsiniz
- Domatesin kabuklarını kolayca soymak için kaynar suya sokup bıçağın keskin olmayan tarafıyla hafif baskı uygulayın
- Hamur açtığınız mutfak tezgahında, tezgaha yapışan hamurları temizlemek için üstüne tuz serpip nemli bir bezle silebilirsiniz

- Makarnayı, suyunu süzüp sosla karıştırın, sosu içine çeksin, sakın soğuk sudan geçirmeyin
- Sarımsak kullanacağın yemeklerde yağa ilk önce sarımsağı, sonra soğanı atın. Çünki sarımsak yüksek sıcaklıkta uzun süre kalamaz, yanar.
- Haşlama yemeklerde et henüz pişmeden tuz attığında et sertleşir. Bu sebeple tuzu en son atın.
- Salatada uzun süre kalan sos, salatanın pörsümesine neden olur. Sosunu servis etmeden hemen önce dökün.

- Buzluktan çıkan eti direkt ocağa atmak, etin suyunu salmasına sebep olur bu da lezzet kaybı demektir. Eti buzdolabında ya da soğuk suda çözdürdükten sonra pişirin.
- Eti kısık ateşte mühürlemek lezzet kaybına sebep olur. Izgara tavanızın çok sıcak ve ateşin de açık olmasına özen gösterin ki lezzetli bir yemek olsun.
- Kek yada kurabiyelerinizi önceden ısıtılmış fırının içine koyduğunuzda kalıplarının bozulmadığını göreceksiniz.

- Kek yaparken yumurtaları çok çırpmak güzel bir kek yapmanıza engel olur. Yumurtaları şeker eriyene kadar çırpın.
- Sebze yemeklerinde sebzeyi yıkadıktan sonra direkt tencereye atmayın, kuruladıktan sonra atın, aksi takdirde yemeğiniz sulanacaktır.
- Sütlü tatlılarda şekeri diğer malzemelerden önce koymayın, şeker sütün protein yapısını bozduğu için pek faydalı bir gıda olmayacaktır.
- Sakın ama sakın eti marine ettiğiniz sosu yemeğe eklemeyin. Sosta bakteri birikmeye başlamıştır, hemen dökün onu hemen...

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder