Pratik Dolma-Sarma tarifleri...
Milli yemeğimiz: Dolma
Gerçi biz "sarma"ya da dolma diyoruz ya, neyse..
Biber, kabak, patlıcan, domates hatta patates dolması.
Asma yaprağı,beyaz lahana, kara lahana sarması.
(Tanrım yazarken bile ağzım sulanıyor.. :) )
Kim hayır diyebilir, kim "ben almayayım, teşekkür ederim" diyebilir.
Bugüne kadar tanışmadım öyle birisiyle.
Peki bu kadar sevilen bir Anadolu lezzetini nasıl daha lezzetli pişirebilirsiniz?
Buyrun pratik bilgilere...
Afiyetle...
- Daima zeytinyağı ile pişirin. Etli de olsa zeytinyağı kullanmak hem daha sağlıklıdır hem de yemekler daha lezzetli olur.
- Sarmaların dağılmaması için dolma taşı veya yayvan bir tabak kullanın.
- Dolma veya sarmanızı kıymalı yapmak yerine et alıp, eti çok küçük doğrayarak kullanın. Böylece daha dolgun bir tat almış olursunuz.
- Normal su yerine sumak kullanın. Bir su bardağı sumağı bir litre kaynar suda 10-15 dakika beklettikten sonra sumakları süzün. Bu suyu kullanın. Böylece yemek biraz daha ekşili ve çok daha lezzetli olacaktır.
- Asma yapraklarını daima ince olanlarından seçin.
- Kış mevsiminde taze patlıcan, kabak, biber yerine kurutulmuşlarını kullanın. Dolmanız hem farklı bir lezzette olacak üstelik sağlıklı beslenmiş olacaksınız.
- İç malzemenize fesleğen, nane, reyhan gibi ferahlatıcı baharatlar ekleyin. Dolmanın ağzınızda bıraktığı tat inanılmaz bir lezzette olacaktır.
- İç malzemedeki soğanı ve domatesi bol bol kullanın.
- İç malzemede mutlaka kaliteli bir salça kullanın. Çünkü tüm tatları bir araya getiren şey salça olacaktır.
- Güveçte dolma yapmayı denemediyseniz, mutlaka deneyin. Güvecin çok farklı bir tadı var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder