Çarşamba, Haziran 15

Balpare Tatlısı


Ben yaptım serisinde bugün "Balpare Tatlısı" var.
Bu tatlı ile ilk tanışmam, bir ev ziyaretine giderken pastahaneden alışımla oldu.
O akşam tadan herkes çok beğendi.
Sonra "ben bunu evde yapabilirim" diye düşünerek biraz araştırdım 
ve bir tarif buldum. 
Ve tabiki test edilip onayladım.
Yapımı oldukça kolay, zaman almayan, şekerpareye benzeyen bu tatlı
ballı (şerbetli) tatlılardan olmasına rağmen 
çok hafif ve her lokmada bir tane daha dedirten tatta.

Afiyetle...

MALZEMELER


  • 200 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı irmik
  • 4 su bardağı un (yaklaşık)
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için:
  • Yeteri kadar fındık
  • Yeteri kadar beyaz haşhaş

Şerbeti için:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu

YAPILIŞI

  • Şerbeti için, şeker ve suyu kaynatın. 10 dakika kaynadıktan sonra limon suyu ilave edip, soğumaya bırakın.
  • Yumuşamış tereyağı, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri, kakao, un, irmik ve kabartma tozunu karıştırıp, yoğurun.(Kulak memesi yumuşaklığında olacak )
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve genişçe bir tabağa koyduğunuz haşhaşa bulayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Her birinin ortasına birer fındık koyun.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz sıcak şekerparelerin üzerine ılınmış şerbeti dökün.
  • İyice soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder